MIKÄ ON KRIITTINEN GALLERIA JA MIKSI PERUSTIMME SEN?
Kriittinen Galleria on Taiteen talossa, Turussa, toimiva taidegalleria.
Gallerian perustajat ovat taiteilijat Minna Havukainen, Teemu Mäki ja Susanna Vuorio. Kolmikko tuntee toisensa pitkältä ajalta, arvostaa toistensa taidetta ja tuntee voimakasta taiteellista yhteenkuuluvuutta.
Kriittisen Gallerian taide ei käännä selkäänsä arjelle, todellisuudelle ja maailman menolle, vaan pyrkii sen sijaan ihmistä ja maailmaa kohti. Kriittinen taide kysyy, ihmettelee ja ehdottelee: ”Millainen maailma on? Millainen se voisi olla? Mitä meistä voisi tulla? Mitä haluamme olla? Miten pitäisi elää? Mitä on hyvä elämä?”
Kriittisen Gallerian taide ei ole poliittisten näkemysten kuvitusta, vaan taidetta, joka tutkii yhteiskunnallisia ja filosofisia aiheitaan niin ennakkoluulottomasti kuin mahdollista, kaikkea epäillen.
Kriittinen Galleria tuo yhteiskunnallisesti aktiivista taidetta kaikenikäisten kansalaisten ulottuville ilman pääsymaksua ja luo tilaa yhteisten ongelmien, haasteiden, visioiden ja mahdollisten tulevaisuuksien kriittiselle ja monipuoliselle tarkastelulle, taiteen keinoin.
Näyttelyiden lisäksi Kriittinen Galleria järjestää keskustelutilaisuuksia ja muita tapahtumia sekä tekee yleisötyötä.
Kriittinen Galleria ei peri taiteilijoilta näyttelyvuokraa tai muita maksuja, vaan pyrkii maksamaan taiteilijoilleen palkkioita. Näin raha kulkee mielestämme oikeaan suuntaan.
Taiteen edistämiskeskuksen (TAIKE) Varsinais-Suomen taidetoimikunta ja Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto ovat rahoittaneet Kriittisen Gallerian toiminnan aloittamista.
…ENTÄ MIKSI PERUSTIMME TÄMÄN GALLERIAN?
TILAA KRIITTISELLE TAITEELLE
Kriittistä taidetta on toki esillä myös taidemuseoissa ja gallerioissa, mutta sen on usein vaikeampi päästä esille kuin muun taiteen. Museossa saatetaan pelätä, että tästä nousee joku harmillinen kohu tai että näyttely ei vedä yleisöä. Galleriassa saatetaan pelätä, että tällainen taide ei myy tai että se jopa karkottaa ostajat. Tällainen varovaisuus ja vastahanka on viime vuosina yllättäen jopa lisääntynyt.
HARVALLA GALLERIALLA ON MITÄÄN PROFIILIA. TÄLLÄ ON.
Suomessa on noin 120 ammattilaisten taidetta esittelevää galleriaa, mutta harvalla niistä on mitään profiilia. Tällä on.
Markkinavetoiset galleriat pyrkivät tarjoamaan kaikille jotain tai ”esittämään korkealaatuista nykytaidetta mahdollisimman monipuolisesti ja tasapuolisesti”. Tämä ymmärrettävää, sillä ensisijaisesti myyntiin tähtäävä galleria ei halua rajata mitään asiakasryhmää ulos.
Vastaava linjattomuus on tyypillistä myös taiteilijavetoisille, eli taiteilijaseurojen ja -yhdistysten gallerioille. Niiden johtoa ja jäsenkuntaa yhdistää yleensä lähinnä vain asuinpaikkakunta. Siksi niillä ei oikeastaan voikaan olla mitään selvää profiilia. Tämä on yhtäältä ok, mutta toisaalta selvä puute.
Mielestämme olisi kaikkien etu, että taidekentälle syntyisi myös selvästi johonkin taiteelliseen tyyliin, sisältöön, pyrkimykseen tai taidekäsitykseen ankkuroituvia gallerioita — paikkoja, joilla olisi ymmärrettävä ja mieleen jäävä brändi.
TARVITAAN MYÖS TAITEILIJOIDEN KURATOIMIA NÄYTTELYITÄ
Suurin osa näyttelyistä on ammattikuraattoreiden tai galleristien valitsemia ja kuratoimia. On tärkeää, että sen rinnalla on myös taiteilijoiden valitsemia ja kuratoimia näyttelyitä.
Suomessa on toki paljon taiteilijavetoisia gallerioita, joiden näyttelyt valitsee kokonaan tai lähinnä taiteilijoista koostuva työryhmä, mutta lähes kaikissa niissä toiminta perustuu avoimeen hakuun ja tasapuolisuuden ihanteeseen. Kriittisen Gallerian ydinryhmä, —toistaiseksi Havukainen, Mäki ja Vuorio — ovat sen sijaan suoraan vastuussa näyttelyohjelmasta ja sisällöllisistä painopisteistä.
REILUN TAITEEN PERIAATE
Kriittinen Galleria ei peri taiteilijoilta näyttelyvuokraa tai muita maksuja, vaan pyrkii maksamaan taiteilijoilleen palkkioita. Näin raha kulkee mielestämme oikeaan suuntaan.
Turussa / Helsingissä, 17.12.2023
Kriittinen Galleria ry:n perustajat
Minna Havukainen
Teemu Mäki
Susanna Vuorio
Tilaa uutiskirjeemme
Saat ennakkotiedot uusista näyttelyistä, tapahtumista ja avajaisista uutiskirjeessämme noin kerran kuussa.