TEEMU MÄKI — MUISTATKO TŠETŠENIAN?

Teemu Mäki (1967–) on kirjailija, kuvataiteilija, ohjaaja
(teatteri/elokuva/ooppera) ja tutkija.
Taiteilijan kotisivu.
Mäki Finnish Painters -sivustolla.

Kotoisin Lapualta, asuu Helsingissä. Harrastaa työnsä ohessa myös kulttuuripolitiikkaa: Mäki on muun muassa Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja eurooppalaisten taiteilijaseurojen kattojärjestön, IAA Europen presidentti.

Kriittiseen Galleriaan hän tuo uuden version näyttelystään MUISTATKO TŠETŠENIAN?. Näyttely käsittelee Tšetšeniaa, pienen maan kohtaloa suurvallan sisällä tai kyljessä. Tšetšeniaa on hyvä muistella monestakin syystä, muun muassa sen vuoksi, että Putinin Venäjä yrittää Ukrainassa nyt samaa kuin aiemmin Tšetšeniassa.

Tšetšenian sotien ja historian lisäksi näyttely käsittelee myös Suomen historiaa, maailmanpolitiikkaa ja sodankäynnin muuttuvaa luonnetta sekä sotien oikeutusta. Näyttelyn tekstiosuuksissa Mäki selvittää mitä eroja ja yhtäläisyyksiä on esimerkiksi Suomen käymillä sodilla (1918, 1939–1940, 1941–1945), Tšetšenian sodilla (1994–1996, 1999–2009) ja kahdella sodalla, jotka USA kävi Irakia vastaan (1990, 2003).

Näyttelyyn sisältyy kuvataideteosten lisäksi tekstejä, joita ovat kirjoittaneet Mäen lisäksi lahtelainen Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Juha Mäkinen (1964–), tamperelainen taiteilija-tutkija-kouluttaja Raisa Foster (1976–) ja Turun yliopistossa filosofian alan väitöskirjaansa viimeistelevä Laura Puumala. Foster, Mäki, Mäkinen ja Puumala työskentelevät yhdessä tutkimushankkeessa nimeltä Just and Unjust Environmental Wars (JUEW). Se on Koneen Säätiön rahoittama nelivuotinen tieteellis-taiteellinen hanke, jossa tutkitaan sotien ja ympäristökriisien välisiä yhteyksiä.

Lisää tietoa näyttelystä ja siihen liittyvistä tapahtumista:

MUISTATKO TŠETŠENIAN? (2)

Teemu Mäki: RIVERBULLS — kirje Vladimir Putinille. Dokumenttielokuva, katsottavissa YLE Areenassa 16.3.2024–1.3.2026.